een heerlijk warm nest

15 – een heerlijk warm nest

In de zomer van 1995 begonnen mijn vrouw Mariet en ik met de gedachte te spelen om een andere draai aan ons leven te geven. We liepen tegen de vijftig en deden werk dat we weinig zinvol vonden.

De kinderen waren de deur uit en wij werden er ons van bewust dat we er naar verlangden om de wereld en elkaar beter te leren kennen. We besloten ontslag te nemen en ons huis te verkopen. Aan de hand van onze dagboek-fragmenten wil ik proberen er een leesbaar verslag van te maken. 

Liever bij het begin beginnen? proloog voetreis Spanje – Nederland

Alle afleveringen op een rij

15 – een heerlijk warm nest

Na onze grondige wasbeurt-met-een-kopje-water moeten we bibberend ons bed opzoeken, want het is na zonsondergang bitterkoud geworden. We hebben geen thermometer bij ons, maar zo te voelen is het hooguit twee drie graden boven nul. Gelukkig kan onze dubbele slaapzak door de echte donsvulling een paar graden vorst wel aan.

We hebben op onze uitrusting niet bezuinigd en daar plukken we nu al de vruchten van, want ons bed is dankzij wat aanpassingen een heerlijk warm nest geworden. We hebben onderaan onze aan elkaar geritste slaapzakken een extra stuk stof laten naaien, waarin we onze self floating slaapmatjes als een brief in een envelop  kunnen schuiven. Daardoor kunnen de matjes niet van elkaar wegglijden en vormen ze een stabiel matras. Dun maar heel comfortabel.

Omdat wij niet ieder in een aparte slaapzak liggen, kunnen we ons heerlijk aan elkaars lijf warmen en ook hoeven we het feest van onze lusten niet boven op die koude gladde slaapzakken te vieren – iets wat bij lage temperaturen niet bepaald bevorderlijk is voor spontaan opborrelende liefdesuitingen.

Maar laat ik niet te veel afdwalen.

Na een ongestoorde nacht is het ochtend geworden en moeten we de heerlijke warmte van ons superbed loslaten. Terwijl we moed verzamelen om de kou te trotseren, komt opeens de zon tevoorschijn en niet veel later zitten we op een windstille plek in de Spaanse februarizon te genieten van koffie en ontbijt. Dankzij de onverwachtse bijverwarming lijkt het al zo om en nabij de twintig graden te zijn. Dank u, grillige weergoden van de Spaanse bergen!

Terwijl wij eten, ligt de tent te drogen in de zon. Het condens dat aan de binnenzijde van de tent door de lage temperatuur is ontstaan, verdwijnt als damp voor de zon, om eens een winters cliché te misbruiken.

We genieten lui en loom van die heerlijke ochtendzon en blijven tot een uur of elf achter ons muurtje op onze oude boomgaard. De meeste kleren kunnen even uit en er ontstaat zelfs al wat kleur op onze winterwitte velletjes. De tent is inmiddels weer helemaal droog en na een tweede kop koffie gaan we met nieuwe energie op pad.

In het dorp Alcolecha, waar we gisteren tot ons ongenoegen voor toeristen uit Benidorm werden aangezien, vullen we onze waterflessen aan de klaterende fuente bij de kerk. We zijn niet de enigen die hier water komen tappen en ook een keurig bordje agua potable bevestigt nog eens dat er met het Spaanse bronwater niks mis is.  

We lopen de hele dag en stoppen alleen zo nu en dan om onze T-shirts en ruggen te drogen. Het lijkt vandaag wel zomer. Even voorbij het dorpje Benassau, een van oorsprong Moors dorpje met een kasteelruïne en een zeer markante toren, vinden we een oude waterput tussen de bosjes.

Het water ruikt goed en ziet er schoon uit. We hebben weliswaar geen drinkwater nodig, want in Benassau hadden we onze flessen weer gevuld, maar een echte wasbeurt slaan we niet af. Terwijl we om beurten op de uitkijk staan, gaan de kleren uit – viva el sol Espagnol – en wassen we zout en zweet van ons lijf.

Het ijskoude water is weldadig en nadat we ook elkaars haar hebben gewassen, voelen we ons als herboren. Een schoon en puur gevoel dat je thuis na tien warme douches nog niet zo zou ervaren.

We ronden ons wasfeest af met een kop koffie en een klein glaasje rode wijn en gaan daarna verkwikt verder op pad. Het volgende dorp – een wat grotere plaats volgens de kaart – is Gorga. Het is al vijf uur geweest, dus vandaag zullen we dat wel niet meer halen.

Maar waarom ook wel? Mañana is er immers weer een dag?

lees verder: 16 – hoezo warm land?

Advertenties

Over Harrij Smit

Ik ben in 1946 geboren in Alkmaar en groeide op in het nabijgelegen Heiloo. Na een zwerftocht door Noord Nederland met een stuk of vijftien zestien verhuizingen, ben ik - met mijn vrouw Mariet - in november 2017 weer teruggekeerd in mijn geboorteplaats Alkmaar. En dat voelt goed! Omdat ik veel plezier beleef aan het schrijven van gedichten en verhalen ben ik mijn weblog Gedacht&Gedicht begonnen. Mijn streven hierbij is om niemand te kwetsen en/of te discrimineren. We zijn immers allemaal aan elkaar gelijk!
Dit bericht werd geplaatst in gedachten, voetreis Spanje - Nederland en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op een heerlijk warm nest

 1. kakel zegt:

  Genieten van het leven met de hoofdletter G!

  Liked by 1 persoon

 2. lisoverseks zegt:

  Brrrrrrr en toch; je doet het klinken als een warm bad. 😜

  Liked by 1 persoon

 3. rietepietz zegt:

  het is wél de manier om iets van zo’n land te zien. De beste manier om goed warm te slapen als het kous is blijkt zó te zijn;” nadat je een paar rondje hard gelopen hebt kleed je je hélemaal uit en kruipt naakt de slaapzak in. Dé manier om goed warm te ijn en te blijven….. zéker als je samen bent natuurlijk;-)

  Liked by 1 persoon

  • Harrij Smit zegt:

   Je weet aardig van de hoed en de rand, Riet. Helaas kenden wij dat trucje van dat hardlopen toen nog niet en kleedden wij ons op zulke ijskoude dagen pas onder de dekens uit. Maar de rest klopt wel weer aardig: samen in je blootje in de slaapzak is inderdaad de beste manier om warm te blijven 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s